Frkacúle

Frkacúle

Tento týždeň sme sa spolu s Tatianou Šuškovou vybrali zbierať recepty do Kulinária na tradičné regionálne pochúťky do Modry Kráľovej, kde sa tento víkend chystajú oberačkové slávnosti. Mária Ružeková a Jozef Šimečka, ktorého všetci poznajú ako Jožka z Modry nám dnes ponúknu recept so zvláštnym názvom frkacúle.  

Frkacúle Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je ťažké si frkacúle pripraviť doma, keď nemáte ten správny „gríf“- teda cvik.
Budete ich však môcť vyskúšať, ale aj porozprávať sa o nich na Modranskom vinobraní, ktoré sa koná v tomto malokarpatskom mestečku 15.-17. septembra.
Pre tých odvážnejších majstrov v kuchyni však ponúkame aj ich recept.
 
 Recept na frkacúle - tradičnú modranskú závarku do vývaru na slávnostné príležitosti:

Na jedno vajce polievková lyžica oleja + polievková lyžica vody, polohrubej múky pridáme toľko, koľko táto masa spotrebuje.
Cesto vymiesime, aby bolo vláčne, vyvaľkáme natenko (ako na slížiky).
Nakrájame ako na fliačky šikmo o rozmeroch 1x1 cm.
Pokrájané prikryjeme utierkou, aby cesto neschlo.
Takto pripravené fliačky sa šúľajú na plochej doštičke s vrúbkami pomocou špeciálnej paličky.
Ušúľame maličké frkacúle, ako slimáčiky, necháme ich sušiť najmenej 24 hodín.
Musia byť úplne vysušené, aby nesplesniveli.
Môžeme ich uložiť do skleného pohára, alebo dózy, dobre vysušené vydržia dlho, kým ich nezjeme.
Takto pripravené sa klasickým spôsobom zavárajú do slepačej, alebo hovädzej polievky do zmäknutia, cca 10 minút.
Môžu sa zavariť zvlášť do vody, aby sa vývar nezakalil, do ktorej predtým dáme vegetu.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame