Medzi gurmánskymi špecialitami na tohtoročnom Modranskom vinobraní, ktoré je oslavou tvrdej práce miestnych vinárov a vinohradníkov, a ktoré sa bude konať tento víkend určite nebudú chýbať ani typické pagáče. Aj dnes nám recept ponúknu Mária Ružeková a Jozef Šimečka, ktorého všetci poznajú ako Jožka z Modry. Tatianu Šuškovú zaujímalo, pri akých príležitostiach a kedy sa pagáče v Modre piekli.
Pagáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na Pagáče potrebujeme 1 kilogram polohrubej múky, 2 žĺtka, 1 vajíčko, 3 malé lyžice soli, 40 dkg masla alebo masti, 1 16% pochúťkovú smotanu, 1 33% šľahačku – je dobré ak smotany deň predtým zmiešame). Na kvások potrebujeme 6 dkg kvasníc, 1 a 1/2 dcl mlieka, 1 veľkú lyžicu cukru. Do zmesi postrúhame jeden väčší uvarený zemiak.
Vypracované cesto necháme vykysnúť. Rozvaľkáme na doske a vykrajujeme pagáče.
Dáme ich na plech a necháme ešte raz prekysnúť. Potrieme 2 x rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote ľ00 stupňov Celzia asi 20 minút. Po upečení potrieme jemne masťou.
A zajtra sa v našom kulináriu dozvieme čo sú to frkacúle.