Regionálna muzika, vystúpenia ochotníkov, práca remeselníkov, bohatý sprievodný program... To všetko nás tento víkend čaká v Modre. Nezabudnuteľná atmosféra Modranského vinobrania by však nebola úplná bez gurmánskych špecialít Malých Karpát. Tento týždeň preto varíme a pečieme s Máriou Ružekovou a Jozefom Šimečkom z občianskeho združenia Kráľovan z Modry Kráľovej.
Dnes si pripravíme typický modranský osúch. Tatianu Šuškovú však najskôr zaujímalo, prečo dali ženy z Kráľovej v Kulináriu slovo aj mužovi – ľudovému rozprávačovi Jožkovi z Modry.
Modranský osúch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tak už vám tečú zo šťavnatého rozprávania slinky?
Tu je recept na slaný osúch z Modry Kráľovej.
Potrebujeme
1 kg hladkej múky špeciál
1 vajce
0,5 litra mlieka
2 dcl oleja
5 dg kvasníc
čajová lyžička cukru
soľ
1 smotana (400 ml)
slaninka, cibuľa pokrájané na kocky
Do misky dáme vlažné mlieko, 1 čajovú lyžičku cukru a kvasnice. Počkáme, kým sa kvasnice napučia.
V inej veľkej mise zmiešame múku, vajce, soľ a kvasnicovú zmes, prilejeme zvyšok mlieka a dôkladne vypracujeme cesto. Cesto odložíme na teplé miesto, aby vykyslo. Keď je cesto dobre vykysnuté, rozdelíme ho na tri bochníky ( z tohto množstva by nám mali vyjsť tri plechy).
Každý bochník rozvaľkáme na doske, na masťou vymazaný plech ho prenesieme pomocou valčeka, popritláčame cesto rukami aj do rohov a na plechu necháme ešte chvíľu vykysnúť. Pred pečením cesto pomastíme olejom, potrieme smotanou, v ktorej sme rozmiešali jednu čajovú lyžičku soli.
Na vrch poukladáme kocky slaniny alebo cibule.
Tak to je typický slaný osúch, zajtra si v kulináriu napečieme zasa pagáče.