Modranský osúch

Modranský osúch

Regionálna muzika, vystúpenia ochotníkov, práca remeselníkov, bohatý sprievodný program... To všetko nás tento víkend čaká v Modre. Nezabudnuteľná atmosféra Modranského vinobrania by však nebola úplná bez gurmánskych špecialít Malých Karpát. Tento týždeň preto varíme a pečieme s Máriou Ružekovou a Jozefom Šimečkom z občianskeho združenia Kráľovan z Modry Kráľovej.

Dnes si pripravíme typický modranský osúch. Tatianu Šuškovú však najskôr zaujímalo, prečo dali ženy z Kráľovej v Kulináriu slovo aj mužovi – ľudovému rozprávačovi Jožkovi z Modry. 

Modranský osúch Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak už vám tečú zo šťavnatého rozprávania slinky?
Tu je recept na slaný osúch z Modry Kráľovej.

Potrebujeme
1 kg hladkej múky špeciál
1 vajce
0,5 litra mlieka
2 dcl oleja
5 dg kvasníc
čajová lyžička cukru
soľ
1 smotana (400 ml)
slaninka, cibuľa pokrájané na kocky

Do misky dáme vlažné mlieko, 1 čajovú lyžičku cukru a kvasnice. Počkáme, kým sa kvasnice napučia.
V inej veľkej mise zmiešame múku, vajce, soľ a kvasnicovú zmes, prilejeme zvyšok mlieka a dôkladne vypracujeme cesto. Cesto odložíme na teplé miesto, aby vykyslo.  Keď je cesto dobre vykysnuté, rozdelíme ho na tri bochníky ( z tohto množstva by nám mali vyjsť tri plechy).
Každý bochník rozvaľkáme na doske, na masťou vymazaný plech ho prenesieme  pomocou valčeka, popritláčame cesto rukami aj do rohov a na plechu necháme ešte chvíľu vykysnúť. Pred pečením cesto pomastíme olejom, potrieme smotanou, v ktorej sme rozmiešali jednu čajovú lyžičku soli.
Na vrch poukladáme kocky slaniny alebo cibule.

Tak to je typický slaný osúch, zajtra si v kulináriu napečieme zasa pagáče.
  


Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame