Fazulnačka

Fazulnačka

Nadchádzajúci víkend vyvrcholí oberačková sezóna v Modre trojdňovou oslavou tvrdej práce miestnych vinárov a vinohradníkov. Na tradičných oberačkových slávnostiach budú môcť návštevníci ochutnať aj typické krajové jedlá.  Aj preto vám tento týždeň ponúkame recepty z Modry Kráľovej v podaní Márie Ružekovej a Jozefa Šimečku, ktorého všetci v regióne poznajú ako strýca Jožka. Tatiane Šuškovej o typických jedlách regiónu povedali:     

Fazulnačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K fazuľovej polievke chutia aj osúchy.. Je to výborná chuťová kombinácia. Tak tie si pripravíme zajtra...

Ale vráťme sa k receptu na fazuľovú polievku Z Modry Kráľovej:
Potrebujeme: fazuľu, hladkú múku, olej alebo masť, sladkú červenú papriku, nové čierne korenie celé, čierne korenie celé, soľ, mrkvu, petržlen a klobásku.
Fazuľu vopred namočíme asi na 12 hodín, dáme ju variť do hrnca, pridáme korenie a soľ. Keď začína fazuľa mäknúť, pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu.
Z masti, sladkej červenej papriky a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme ju k polievke, povaríme.
Asi 15 minút pred koncom varenia pridáme na kolieska pokrájanú klobásku. 

Do typickej fazuľovej polievky z Modry – Kráľovej patria aj široké rezance, na ktoré potrebujeme polohrubú múku, 2 vajcia, soľ a vodu. Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Vypracované cesto rozdelíme na 3 bochníky, ktoré postupne vyvaľkáme na kruh a nožom narežeme na rezance. Do vriacej vody pridáme soľ a rezance v nej uvaríme.
Uvarené sú vtedy ak vo vode vyplávajú navrch. Pomastíme ich a pridáme do hotovej fazuľovej polievky.
Môžeme ich však konzumovať na slano a na sladko aj ako samostatné jedlo.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame