V dnešnom Kulináriu budeme opäť variť so seredským kaplánom Róbertom Ťapušíkom, ktorý sa jeden letný týždeň venoval ako šéfkuchár skautom v ich tábore. Počas varenia ho sledovala Iveta Pospíšilová.
Skautské fašírky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si recept zo skautskej kuchyne.
Potrebujeme:1 kilogram mletého mäsa, napríklad hovädzieho a bravčového v pomere 1:1. Ďalej 2 krajce staršieho chleba, 1 deciliter mlieka, 5 strúčikov cesnaku,1 cibuľku, 2 vajcia, soľ, rastlinný olej, strúhanku, čierne mleté korenie, majoránku.
Postup: Dva krajce staršieho chleba namočíme na chvíľu do mlieka, aby sa dobre s mletým mäsom premiešali. Pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak, cibuľku, vajcia, soľ, čierne mleté korenie a majoránku. Zmes necháme chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili. Ochutíme a z hmoty tvarujeme guľky v tvare väčšej stolnotenisovej loptičky. Obalíme ich v strúhanke a vysmážame na rastlinnom oleji.
Ako prílohu podávame zemiakový šalát na kyslo, so sterilizovanou mrkvou, hráškom, kukuricou, uhorkami. Ak je šťava z uhoriek veľmi kyslá, pridáme do nálevu ešte trochu cukru.