Proteínová bomba. Pochúťka vhodná na ktorúkoľvek časť dňa. Jedlo, ktoré sa dá aj na druhý deň opiecť a je ako znovuzrodené. Hovorím o strúhanici alebo krúpnej babe. Michal Herceg nahral tento recept s Považskobystričankou Katarínou Beranovou, ktorá vydala aj vlastnú kuchársku knihu.
Krúpna baba Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na krúpnu babupotrebujeme: 7-8 veľkých zemiakov, 3 vajíčka, jeden a pol pohára pohánkových krúpkov, jednu čajovú lyžičku majoránky, soľ, mleté čierne korenie, štipku mletej rasce, sušenú bazalku, 500 g údeného mäsa pokrájaného na kocky. Môžeme pridať aj údenú klobásku a nadrobno posekanú opečenú slaninku, pričom vôbec nie je na škodu, ak je prerastená. Nezabudnime ani na jednu veľkú cibuľu nakrájanú nadrobno, štyri strúčky pretlačeného cesnaku, trochu oleja na opraženie a dve veľké lyžice masla. A teraz ako na to? Zemiaky očistíme a postrúhame do veľkej misy. Pridáme vajíčka, soľ, korenie, majoránku, bazalku, mletú rascu a zaparené ochutené pohánkové krúpky podľa návodu uvedeného na škatuľke. Na panvici s olejom si s kúskom masla opražíme cibuľu, cesnak a pridáme pokrájané údené mäso a klobásku prípadne kúsok slaninky. Nakoniec všetko pridáme do pripravenej zemiakovej masy a dobre premiešame. Dochutíme a dáme piecť do vymasteného a múkou vysypaného hrnca alebo pekáča. Pečieme približne 60 minút pri 190 stupňoch Celzia, kým povrch naberie zlatistú hnedú farbu. Podáva sa teplá napríklad s kyslým mliekom, s kefírom alebo cmarom. Krúpna baba je dobrá aj na druhý deň. Môžeme si ju "občerstviť", ak si ju z oboch strán opečieme na masle.
Zajtra si pripravíme plnené šampiňóny.