Aj dnes zostaneme verní zdravému, alebo ak chcete možno trocha netradičnému stravovaniu. Najmä teraz v lete je dobré jesť šaláty. Ľubica Balážová z Trnavy nám opäť poradí. S poradkyňou pre zdravú výživu sa zhovárala Mária Babinská.
Sýty kamutový šalát Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo potrebujeme na Sýty kamutový šalát:
Pol kg kamutu, pol kg brokolice, prípadne cukinu alebo inú zeleninu, 2 čajové lyžičky kvalitnej fermentovanej sójovej omáčky, 2 mladé cibuľky aj s vňaťou, buď jeden zväzok červených reďkoviek alebo kúsok bielej reďkovky, 2 čajové lyžičky umeoctu, kúsok morskej riasy, dva tégliky tofunézy, ak nemáme majonézu z tofu, tak inú rastlinnú majonézu z kešu, z mandlí, zo slnečnicových semienok.
Postup:
Kamut prepláchneme a namočíme do vody, v tej istej vode ho varíme asi 45 minút, ak zovrie pridáme riasu a varíme ho spolu s riasou. Po vypnutí ho ochutíme sójovou omáčkou a po vychladnutí ho pridáme k nakrájanej zelenine, ako cibuľa, reďkovka alebo aj cukina. Ochutíme to umeoctom. Šalát zjemníme tofunézou alebo ho môžeme poliať tekvicovým olejom. Šalát podávame k opraženému tempehu, alebo k steaku zo zeleru alebo k opraženým Robi plátkom, to sú všetko rastlinné náhrady mäsa.
Zajtra si zamaškrtíme na dezerte.