Cirokotto s brokolicou a tempehom

Cirokotto s brokolicou a tempehom

„Nič si netreba zakazovať, len postupne meniť menej zdravé potraviny za zdravšie. To znamená, mali by byť čerstvé, menej upravované a bez chemických prísad. Telu sa to väčšinou začne páčiť a bude ich vyžadovať.“ Tejto myšlienky sa pridržiava poradkyňa pre zdravú výživu Ľubica Balážová z Trnavy. Mária Babinská s ňou na celý týždeň nahrala recepty na chutné jedlá. Už sme vám ponúkli nátierku, cviklovú polievku a dnes sa zameriame na cirok, potravinu pre celiatikov.

Cirokotto s brokolicou a tempehom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo potrebujeme na Cirokotto s brokolicou a tempehom
Jednu šálku ciroku, 4 šálky vody, 1/2 kg brokolice,  1 – 2 mrkvy alebo kúsok tekvice Hokkaido, jeden pór, 6 centimetrov morskej riasy Wakame,  a jednu polievkovú lyžicu kvalitného teplostabilného panenského oleja.  Okrem toho pol polievkovej lyžice kvalitnej japonskej sójovej omáčky Tamari, trošku morskej soli, petržlenovú vňať a jeden údený alebo smažený tempeh. 
Postup:
Prepláchnutý cirok dáme do štyroch šálok vody  a necháme ho variť asi pol hodinu aj spolu s morskou riasou Wakame. Medzitým si nakrájame pór, orestujeme ho na oleji, pridáme na kúsky nakrájanú mrkvu  a hlúbovité časti brokolice. Potom to zalejeme variacim sa cirokom, osolíme a dusíme ešte 15 minút. Zvyšnú naparenú brokolicu opláchneme vodou s trochou jablkového octu. Na tanier naaranžujeme brokolicu, k nej kôpku cirokového rizota, pokvapkáme ho sójovou omáčkou a posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Tempeh si nakrájame na tenké plátky a opražíme ho buď na sucho alebo na teplostabilnom panenskom oleji. Podávame to buď s kvasenou zeleninou alebo s čerstvým zeleninovým šalátom.

A zajtra sa môžete tešiť na Sýty kamutový šalát.


Autorka: Mária Babinská; Ilistr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame