Burgyňové kabáče

Burgyňové kabáče

Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty - sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Už sme spoznali úhrabky či hacafrcovú polievku  a dnes to bude jedlo takisto s netradičným názvom. Vraj si ho voľakedy pripravovali aj naše babičky. Práve preto Miroslav Würfl oslovil miestnu gazdinku.

Burgyňové kabáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

SUROVINY:

hladkú múku  1kg
za dve hrste uvarenej a postrúhanej cukrovej repy 
za dve hrste nepomletého maku  
za dve hrste kryštálového cukru  
1 dcl  oleja  
vajíčko  2 ks  na potretie
mlieko 2 dcl
a kvások z jednej kocky droždia


POSTUP: 
Najskôr si urobíme z droždia a mlieka kvások, základné suroviny všetky spolu zamiesime, aby vzniklo hladké cesto, necháme ho vykysnúť a vykrajujeme kabáče, ktoré radielkom navrchu ozdobíme. Potrieme ich vajíčkom a dáme na 15-20 minút piecť. Kto chce, tak ich môže naplniť aj slivkovým lekvárom. Ten sa môže dať, ale aj nemusí. Po vytiahnutí z rúry  a po vychladnutí ich môžeme hneď aj podávať...

Autor: Miroslav Würfl Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame