Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty - sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Už sme spoznali úhrabky či hacafrcovú polievku a dnes to bude jedlo takisto s netradičným názvom. Vraj si ho voľakedy pripravovali aj naše babičky. Práve preto Miroslav Würfl oslovil miestnu gazdinku.
Burgyňové kabáče Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
hladkú múku 1kg
za dve hrste uvarenej a postrúhanej cukrovej repy
za dve hrste nepomletého maku
za dve hrste kryštálového cukru
1 dcl oleja
vajíčko 2 ks na potretie
mlieko 2 dcl
a kvások z jednej kocky droždia
POSTUP:
Najskôr si urobíme z droždia a mlieka kvások, základné suroviny všetky spolu zamiesime, aby vzniklo hladké cesto, necháme ho vykysnúť a vykrajujeme kabáče, ktoré radielkom navrchu ozdobíme. Potrieme ich vajíčkom a dáme na 15-20 minút piecť. Kto chce, tak ich môže naplniť aj slivkovým lekvárom. Ten sa môže dať, ale aj nemusí. Po vytiahnutí z rúry a po vychladnutí ich môžeme hneď aj podávať...