Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty - sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. S miestnou gazdinkou Lenkou Bagovou sa v kuchyni kultúrneho domu rozprával Miroslav Würfl.
Pórová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
pór
smotana kyslá
smotana šľahačková
bujón
mlieko
hladkú múku na zahustenie
cesnak 2 strúčiky
soľ
POSTUP:
Do trojlitrového hrnca si nalejeme asi 0,5 litra vody, nasypeme asi dve hrste nakrájaného póru, pridáme kocku bujónu – všetko sa to rozvarí. Ak sa voda odparí, tak môžeme trocha doliať. Ponorným mixérom si zmes rozmixujeme a vo vedľajšej nádobke si rozhabarkujeme obe smotany, mlieko s jednou lyžicou hladkej múky. Túto zmes vylejeme do rozmixovaného póru, dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou alebo troškou vegety a polievka je hotová. Podávame s krutónmi – teda s kockami opečeného chlebíka...
Zajtra si pripravíme ďalšiu špecialitu z obce Tesáre, budú to burgyňové kabáče...