Tento týždeň vám ponúkame špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Začali sme úhrabkami a hacafrcovou polievkou, dnes pokračujeme jedlom, ktoré si vraj voľakedy pripravovali aj naše prababky. Miroslav Würfl pri svojej návšteve tejto obce oslovil miestnu gazdinku, Renátu Uhlárovú:
Morčacie stehná a krídla Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
morčacie dolné stehná a krídla
olej
suché biele víno
koreniny
cesnak 2 strúčiky
soľ
NA ŠALÁT POTREBUJEME:
zemiaky stredne veľké 6 ks
uvarené vajíčka 6 ks
kapusta
cvikla
väčšia cibuľa 1 ks
horčica
majonéza
vegeta
POSTUP:
Stehná a krídla si naložíme do pekáča, zalejeme ich v pomere 1/3 oleja a 2/3 suchého bieleho vína. Čierne korenie, soľ, vegetu, worčester, drvenú rascu a ďalšie koreniny podľa chuti si zmiešame s troškou oleja a mäso dobre potrieme a postupne prevraciame – môžeme ho aj dva dni takto marinovať. Dáme piecť do rúry pri teplote 180°C, pekáč nezakrývame, víno sa odparí a pečieme dovtedy, kým mäso úplne nezmäkne. Ako prílohu môžeme podávať majonézový alebo kapustovo-cibuľovo -cviklový šalát..
Dnes to teda bolo mäsité jedlo a zajtra si pripravíme pórovú krémovú polievku tak, ako ju varia gazdinky v obci Tesáre.