Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty – sú to špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Včera sme si pripravili úhrabky, a dnes to bude jedlo takisto s netradičným názvom. S miestnou gazdinkou Lenkou Bagovou sa v kuchyni kultúrneho domu rozprával Miroslav Würfl.
Hacafrcová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
3 zemiaky
hladkú múku
bravčová masť
mletá rasca
petržlenová a zelerová vňať
cesnak 2 strúčiky
1 vajíčko
soľ
mletá červená paprika
krupica
čierne korenie
majoránka
vegeta
zeleninový bujón
olej
POSTUP:
Do trojlitrového hrnca si najprv z masti a múky urobíme zásmažku. Pridáme mletú rascu a prelisovaný cesnak, trošku to osmažíme, posypeme mletou červenou paprikou a zalejeme vodou. Zmes sa rozvarí, pridáme do nej tri zemiaky aj petržlenovú a zelerovú vňať a chvíľku spolu povaríme. Medzitým si rozšľaháme v šálke jedno vajíčko s lyžičkou krupice, pridáme majoránku, vegetu a trošku oleja – a vymixované to vylejeme do polievky. Nakoniec pridáme kocku zeleninového bujónu, dobre premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme zovrieť a polievka je hotová. Môžeme ju hneď podávať...
Zajtra si pripravíme morčacie na tesársky spôsob – budú to morčacie stehná a krídla so zeleninovým šalátom...