Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty – špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Začneme jedlom, ktoré si vraj voľakedy pripravovali aj naše babky či prababky. Miroslav Würfl oslovil miestnu gazdinku:
Úhrabky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
SUROVINY:
zemiaky uvarené v šupke 1kg
kyslá kapusta 1 kg
slanina ( oravská ) 50 dkg
klobása (domáca ) 50 dkg
väčšia cibuľa 2 ks
cesnak 2 strúčiky
soľ
čierne korenie
majoránka
olej alebo bravčová masť
POSTUP:
Cibuľu nakrájame na jemno a dáme restovať. Keď je orestovaná do zlatista, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a klobásu, trošku to opražíme, potom pridáme kyslú kapustu, celú zmes spolu podusíme, osolíme a okoreníme. Uvarené zemiaky si ošúpeme, a pretlačíme ich do jedla takým istým spôsobom ako keď pripravujeme zemiakový šalát. Zemiaky spolu s kapustou dobre premiešame, dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou. Jedlo je hotové a môžeme ho hneď aj podávať.
Zajtra si pripravíme ďalšiu špecialitu z obce Tesáre – bude to hacafrcová polievka...