Úhrabky

Úhrabky

Tento týždeň vám ponúkame tesárske recepty –  špeciality z obce Tesáre v topoľčianskom kraji. Začneme jedlom, ktoré si vraj voľakedy pripravovali aj naše babky či prababky. Miroslav Würfl oslovil miestnu gazdinku:   

Úhrabky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

SUROVINY:

zemiaky uvarené v šupke  1kg
kyslá kapusta   1 kg
slanina ( oravská )   50 dkg
klobása  (domáca )   50 dkg 
väčšia cibuľa  2 ks
cesnak  2  strúčiky
soľ
čierne korenie
majoránka
olej  alebo bravčová masť


POSTUP: 
Cibuľu nakrájame na jemno a dáme restovať. Keď je orestovaná do zlatista, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a klobásu, trošku to opražíme, potom pridáme kyslú kapustu, celú zmes spolu podusíme, osolíme a okoreníme. Uvarené zemiaky si ošúpeme, a pretlačíme ich do jedla takým istým spôsobom ako keď pripravujeme zemiakový šalát. Zemiaky spolu s kapustou dobre premiešame, dochutíme cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránkou.  Jedlo je hotové a môžeme ho hneď aj podávať. 

Zajtra si pripravíme ďalšiu špecialitu z obce Tesáre – bude to hacafrcová polievka...



Autor: Miroslav Würfl; Ilustr. foto: archív

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame