Vegánske souvlaki s tzatzikovým šalátom

Vegánske souvlaki s tzatzikovým šalátom

Grécka kuchyňa je založená najmä na mäsových a zeleninových pokrmoch. Šikovní kuchári vedia pripraviť aj vegánske verzie obľúbených jedál. Ivete Pospíšilovej prezradila recept na Vegánske souvlaki s tzatzikovým šalátom Ivana Gážiová z vegánskej jedálne v blízkosti našej rozhlasovej pyramídy. 

Vegánske souvlaki s tzatzikovým šalátom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujme si zaujímavý recept.
Potrebujeme: 2 väčšie paradajky, 1 cuketu, seitan, 1 cibuľu, olivový olej, ocot, oregano, tymian, korenie, mletú papriku a soľ.
Na tzatzikový šalát: šalátovú uhorku, sójovú kyslú smotanu, šťavu z polovice citróna, strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie, sušený alebo čerstvý kôpor, mätu, olivu.
Postup: Olej, ocot, koreniny a soľ zmiešame v miske. Cez noc necháme v tejto zmesi marinovať seitan. Cuketu, paradajku a cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska a striedavo so seitanom napichujeme na špajdľu. Pečieme v trúbe na 200 stupňoch. Môžeme aj vonku grilovať.
Pri tzatzikovom šaláte najskôr dôkladne umyjeme uhorku a nastrúhame ju na hrubšom strúhadle. Cez sitko vytlačíme prebytočnú vodu a necháme odkvapkať. Očistíme a prelisujeme cesnak, zmiešame s ostatnými surovinami a pridáme uhorku. Hotové tzatziky môžeme ozdobiť čerstvým kôprom, mätom alebo olivou. Ideálne je pripraviť si tento šalát deň pred podávaním, aby sa v chladničke chute spojili a prehĺbili. Najchutnejší je, keď sa podáva studený.


Autorka Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame