Celý týždeň chystáme jedlá zo zvyškov spolu s Luciou Grigovou, ktorá nám na svojom blogu do poslednej omrvinky radí ako neplytvať potravinami. Už sme hovorili o starom pečive, včera sme mali mliečne výrobky a dnes sa budeme venovať prezretému ovociu, prípadne, keď ho máme veľa. Napríklad čo urobiť s prezretými, už hnedými banánmi. Foodblogerku oslovila Mária Babinská.
Banánové lievance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Banánové lievance od foodblogerky Lucie Grigovej.
Množstvo: pre 2-3 osoby, približne 12 – 15 lievancov
Suroviny:
3 banány (prezreté, stredne veľké)
2 vajcia
4-5 polievkových lyžíc polohrubej múky
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
1 čajová lyžička mletej škorice
1 čajová lyžička rumu (nemusí byť)
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Na omáčku:
4 veľké hrste mrazených čučoriedok (alebo iného drobného ovocia)
1 čajová lyžička vody
1 čajová lyžička cukru
1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
Postup:
V miske rozpučte banány na kašu a zamiešajte do nich citrónovú šťavu. Pridajte vajcia a poriadne ich premiešajte s banánovou kašou tak, aby sa s ňou žĺtok aj bielok dôkladne spojili. Prisypte múku a opäť premiešajte. Nakoniec dochuťte mletou škoricou a rumom a pridajte sódu bikarbónu.
Do rozpáleného oleja klaďte polievkovou lyžicou kôpky cesta a nechajte ich vypražiť. Kým sa lievance pečú, do hlbšieho a užšieho hrnca vsypte mrazené čučoriedky, pridajte cukor a citrónovú šťavu a premiešajte, podlejte ho lyžičkou vody. Čučoriedky však počas zohrievania ešte pustia vodu. Nechajte zovrieť a rozmixujte tyčovým mixérom. Lievance naservírujte na tanier, prelejte čučoriedkovou omáčkou a ozdobte ovocím.
Zajtra budeme hovoriť o zvyškoch vareného jedla, ako použiť mäso, ktoré nám zostane.