Tento týždeň vám budú variť gazdinky a kuchári zo Šariša. Čiastočne pôjde o recepty tradičné, ale napríklad ten dnešný je veľmi moderný a variabilný. Michalovi Hercegovi ho ponúkla Hanka Zboranová z Knižnice Pavla Országha-Hviezdoslava v Prešove. Nevyčítala ho však z kníh. Má ho priamo zo života.
Rožkové mafiny Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na rožkové mafiny si pripravíme: 4 malé biele rožky, 2 kyslé smotany, mozzarelu, 4 vajcia a korenie. Kyslú smotanu zmiešame s nakrájanou mozzarelou a s vajíčkami. Dochutíme korením a do toho vmiešame rožky nakrájané na kocky. Hmotu vymiešame. Formu na mafiny vymastíme olejom alebo roztopeným maslom, aby sa cesto pri pečení jednoduchšie vyklápalo. Mafin naložíme do formy a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Toto je základná rýchla verzia. Recept však môžete obohatiť o červenú papriku, medvedí cesnak, kôpor, petržlenovú vňať, šunku alebo olivy. Mafiny sa hodia k vínu, šalátu či grilovačke.