Špargľovú polievku vieme pripraviť na rôzne spôsoby, niektoré gazdinky si nevedia predstaviť že by do nej nepridali kyslú smotana. Tradičnú, no aj smotanovú špargľovú polievku dnes pripraví a svojsky ochutí odborníčka na stravovanie Dáša Ostertágová. Rozpráva sa s ňou Beáta Repíková.
Špargľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Tradičná špargľová polievka:
Potrebujeme: 40 g masla, 40 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 150 gramov špargle, 1 liter vody, 1 žĺtok, soľ, muškátový oriešok a pokrájanú petržlenovú vňať.
Postup: špargľu očistíme, dáme variť do osolenej vody. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vodou z uvarenej špargle a varíme 10 minút. Potom pridáme uvarenú špargľu, povaríme a pridáme žĺtok rozšľahaný v mlieku, postrúhaný muškátový oriešok a opäť povaríme.
Slávnostná smotanová špargľová polievka :
Potrebujeme: 450 ml zeleninového vývaru, 150g masla, 120 ml sladkej smotany, 2 pol lyžice hladkej múky, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu, pol lyžice kyslej smotany, petržlenovú vňať.
Postup: špargľu uvaríme, pridáme sladkú smotanu a polievku rozmixujeme. Položíme na oheň. Rozpustíme maslo, pridáme múku, urobíme zápražku, podlejeme vývarom a vlejeme do vriacej polievky.