Špargľová polievka

Špargľová polievka

Špargľovú polievku vieme pripraviť na rôzne spôsoby, niektoré gazdinky  si nevedia predstaviť že by do nej nepridali kyslú smotana. Tradičnú, no aj smotanovú špargľovú polievku dnes pripraví a svojsky ochutí odborníčka na stravovanie Dáša Ostertágová. Rozpráva sa  s ňou  Beáta Repíková.    

Špargľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tradičná  špargľová polievka:
Potrebujeme:   40 g masla, 40 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 150 gramov špargle, 1 liter vody,  1 žĺtok, soľ, muškátový oriešok a pokrájanú petržlenovú  vňať. 

Postup:   špargľu očistíme, dáme variť do osolenej vody. Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vodou z uvarenej špargle a varíme  10 minút. Potom pridáme uvarenú špargľu, povaríme a pridáme žĺtok rozšľahaný v mlieku, postrúhaný muškátový oriešok a opäť povaríme. 

Slávnostná  smotanová  špargľová polievka :
Potrebujeme: 450 ml  zeleninového vývaru, 150g masla, 120 ml sladkej smotany, 2 pol lyžice hladkej múky,  soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu, pol lyžice kyslej smotany, petržlenovú vňať. 

Postup: špargľu uvaríme, pridáme sladkú smotanu a polievku rozmixujeme. Položíme na oheň. Rozpustíme maslo, pridáme múku, urobíme zápražku, podlejeme vývarom a vlejeme  do vriacej   polievky. 

Autorka: Beáta Repíková; Ilustr. foto: Pexels

Živé vysielanie 5:50

Práve vysielame