Makovník

Makovník

Dnes vám spolu s Michalom Hercegom ponúkame posledný makový recept od farmárky Gabiky Čechovičovej z Jarnej. Bude to makový závin z kysnutého maslového cesta.

Makovník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujeme recept na makovník.

Na cesto si pripravíme: 600  g hladkej múky, 5 polievkových lyžíc krištáľového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocku droždia, 2 dcl vlažnej vody, 1 maslo (250 g) a 1 čajovú lyžičku soli. Na plnku potrebujeme: 300 g mletého maku, 200 g krištáľového cukru, 1 dcl vlažnej vody, 1-2 polievkové lyžice slivkového lekváru.

Postup:

Múku si dáme do misky. Do múky urobíme priehlbinku, do ktorej vlejeme vlažnú vodu, rozdrobíme kocku droždia, zasypeme krištáľovým a vanilkovým cukrom a necháme kvasnice pracovať. Potom pridáme celé rozpustené maslo a soľ. Cesto znovu vymiesime na bochník, ktorý chvíľu necháme postáť. Bochník rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na 30 krát 40 cm. Na rozvaľkané cesto nanesieme plnku.

Tú si urobíme nasledovne:

Na jednu stranu misky dáme mak, na druhú krištáľový cukor a zalejeme to vlažnou vodou. Cukor s vodou rozrobíme a pridáme rum na ochutenie. Toto zmiešame s makom na takmer riedku masu, primiešame slivkový lekvár a celú masu nanesieme na rozvaľkané cesto. Cesto skrútime. Makovník prenesieme na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a trošku ho popicháme, aby nám pri pečení nepraskol. Pečieme pri sto osemdesiatich stupňoch asi 13-14 minút.
 

Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame