Babkine makové šúľance

Babkine makové šúľance

Stále pokračujeme v makových receptoch, ktoré Michal Herceg nahral v Jarnej neďaleko Trnavy, u farmárky Gabriely Čechovičovej. Dnes to budú Babkine makové šúľance.

Babkine makové šúľance Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

5 porcií, 40 minút

Pripravte si: väčší hrniec,
500g v šupke uvarených zemiakov
2 štipky soli
1 vajce
140-180g hrubej múky
120g mletého modrého maku
60g práškového cukru
100g rozpusteného masla

Pustite sa do toho:
1. Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno postrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
2. Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. Z jednotlivých plátkov v dlaniach vyformujte šúľance a ukladajte ich na kuchynskú utierku alebo na drevenú dosku. Potom všetky naraz opatrne vložte do hrnca s mierne osolenou vriacou vodou a na slabšom ohni varte asi 4 minúty, kým nevyplávajú na hladinu.
3. Plávajúce šúľance vyberte pomocou dierkovanej naberačky alebo cedidla a nechajte dobre odkvapkať. V mise ich posypte mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a polejte rozpusteným maslom. A potom už len mňam!

Tip:
Ak je cesto husté, pridajte doň trochu mlieka, ak je riedke, opatrne prisypte múku.

Zajtra si pripravíme výdatný makovník.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame