Dnes si s farmárkou Gabikou Čechovičovou pochutnáme na makovom biskvite alebo ak chcete, na makovej torte. Recept povedala michalovi Hercegovi.
Makový biskvit Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na makový biskvit:
10-12 porcií, 40 minút
Pripravte si: väčší hlbší plech
Na cesto:
12 bielok
10 žĺtok
300g práškového cukru
300g mletého maku
Na krém:
300g mletého maku
100ml mlieka alebo vody
2 úplne čerstvé žĺtky
300g práškového cukru
250g masla
1 lyžicu rumu
chuťovo výrazný džem na potretie (zmes lesného ovocia, ríbezľový a pod.)
čokoládovú polevu
1. Tento jedinečne sa rozplývajúci koláčik bez múky sa oplatí vyskúšať aj napriek tej kope vajec, ktoré treba doň rozbiť. Pre začiatok ho môžete urobiť len z polovičnej dávky. Inak je jeho príprava naozaj jednoduchá, ale na to iste prídete sami. Najskôr pripravte cesto: bielky vyšľahajte na tuhý sneh, žĺtky vyšľahajte s cukrom do penista a postupne zľahka primiešajte sneh. Do ľahučkej hmoty pridajte mletý mak a vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 185 °C pečte približne 15 minút.
2. Medzitým by ste mohli pripravovať krém: mak vsypte do horúceho mlieka alebo vody, na miernom ohni premiešajte a odstavte. Žĺtky dobre vymiešajte s cukrom, pridajte zmäknuté maslo a nakoniec sparený mak a rum.
3. Vychladnutý korpus potrite tenkou vrstvou džemu a hrubou vrstvou krému. Vrch ledabolo pokvapkajte rozpustenou čokoládovou polevou a nechajte v chladničke stuhnúť. Vtedy sa vám bude biskvit aj dobre krájať. O vychutnávaní ani nehovoriac...
Tip:
Nezľaknite sa množstva maku a nesnažte sa ním šetriť, bez neho by to nebolo ono. Farmárka Gabika Čechovičová dokonca odporúča pridať do cesta ešte 5 lyžíc makovej múky.