Makový krémeš

Makový krémeš

Tento týždeň si s farmárkou Gabrielou Čechovičovou pečieme makové koláče. Príprava toho dnešného nie je jednoduchá, ale výsledok stojí za to. Michala Hercega najprv zaujímalo, čo všetko budeme na makový krémeš potrebovať.

Makový krémeš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

10 porcií, 60 minút

Pripravte si: 2 stredne veľké plechy, 500g lístkového cesta, múku na pomúčenie dosky

Na makové cesto:
5 vajec
200g kryštálového cukru
2 lyžice polohrubej múky
2 lyžice makovej múky (najlepšie bielej)
80g mletého hnedého maku

Na makovú plnku:
500 ml mlieka
6 lyžíc hladkej múky
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilínového cukru
250g masla
6 lyžíc mletého hnedého maku

1. Lístkové cesto rozdeľte na dve časti, rozvaľkajte na zľahka pomúčenej doske, preložte na dva plechy a v rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 10 minút do zlatista.
2. Na makové cesto vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte polohrubú aj makovú múku a mletý mak. Cesto pečte asi 20 minút na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 °C.
3. Zatiaľ z mlieka, hladkej múky, kryštálového a vanilínového cukru uvarte na miernom ohni za stáleho miešania kašu. Po odstavení ju občas premiešajte, aby rýchlejšie vychladla. Maslo nakrájajte na plátky a vyšľahajte s kašou. Do nadýchaného krému pridajte mletý mak.
4. Na jeden plát vychladnutého lístkového cesta natrite polovicu krému. Zľahka položte makové cesto, potrite zvyškom plnky a položte druhý plát lístkového cesta. Nechajte niekoľko hodín odstáť v chlade, aby lístkový plát zmäkol a krémeš sa ľahšie krájal. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Tento recept nie je jednoduchý, ale tak ako všetky ostatné ho nájdete aj na našom webe.


Autor: Michal Herceg; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame