Tento týždeň nám bude piecť Gabriela Čechovičová z Jarnej. Dnes je Jarná súčasťou obce Cífer pri Trnave, ale kedysi to bola samostatná obec, ktorú miestni poznajú aj pod starým názvom Gocnog. Gabriela Čechovičová je známa pestovateľka maku. Zároveň je spoluautorkou Makovej knižky, ktorá vyšla len nedávno a je v nej receptov ako maku. Michala Hercega ako prvá zaujala makovo-čerešňová ťahaná štrúdľa.
Makovo-čerešňová štrúdľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme recept na ťahanú makovo-čerešňovú štrúdľu od Gabriely Čechovičovej z Jarnej. Pripravte si: stôl s rozmermi asi 120x80cm, biely obrus rovnako veľký ako stôl, 2 plechy
Na cesto:
125g hladkej múky+na pomúčenie plachty
125g polohrubej múky
125ml vlažnej vody
1/2 lyžičky soli
4 lyžice oleja+na potretie
Na plnku:
450-550g mletého maku
2-3 lyžice práškového cukru
4-5 nastrúhaných jabĺk
1 zaváraninový pohár scedených vykôstkovaných čerešní
1. Pripraviť cesto ani plnku nie je problém, najviac zručnosti si vyžaduje ťahanie. Ingrediencie na cesto prstami zľahka rozmiešajte. Výsledkom by mala byť vláčna nelepivá hmota. Ak treba, prisypte ešte trocha hladkej múky, zľahka premieste a vytvarujte bochník. Vložte ho do mikroténového vrecka zvnútra potretého trochou oleja, aby sa neprilepil, a nechajte ho tam hodinu odstáť.
2.Medzitým si na plnku prichystajte mak zmiešaný s cukrom, jablká a scedené čerešne. Na obdĺžnikový stôl rozprestrite čistý biely obrus a na rohoch ho jemne pomúčte.
3.Oddýchnuté cesto vyberte z vrecka a bez miesenia ho na stole jemnou hrou prstov upravte do tvaru menšieho obdĺžnika. Potom ho zľahka pomúčte. A teraz pôjde do tuhého: zospodu ho opatrne chyťte, pomáhajte si pri tom chrbtami dlaní, ako keby ste ho hladili, a postupne ho pomaly naťahujte. Dostatočne natiahnuté cesto zachyťte o roh stola a za hrubšie konce ťahajte do zvyšných strán, až zrazu bude na stole ovísať ako plachta.
4.Cesto posypte osladeným makom, strúhanými jablkami a v strede čerešňami. Ovísajúce cesto odrežte. Pomocou obrusu štrúdľu zviňte. Konce zľahka zatlačte a preneste na plech vystlaný papierom na pečenie. Štrúdľu môžete na plechu ohnúť alebo ju prekrojte na polovicu. Ak ste sa šťastlivo dopracovali k tomuto bodu, štrúdľu potrite olejom a vložte do rúry vyhriatej na 190 až 200 °C. Pečte necelých 10 minút do zlatista. Upečenú štrúdľu nechajte chvíľu vychladnúť, až potom ju krájajte na širšie porcie.
Tip:
Zo zamiesených ingrediencií pri troche zručnosti pripravíte približne dve polmetrové štrúdle. Prevísajúce odrezané cesto znova vymieste a v mikroténovom vrecku odložte do chladničky. Ak sa vám pri ťahaní cesto prederaví, môžete ho na stole opatrne nadvihnúť a prelepiť.