Steak so špargľou

Steak so špargľou

Aj keď by ste si dali na tanier akékoľvek jedlo, špargľa ako jeho súčasť, či príloha mu dokáže dať hneď trochu vznešenejší ráz. Hovorí sa jej totiž kráľovná kuchyne. Začala sa nám tohtoročná sezóna špargle, tak pridajme ku kráľovnej, aj kráľa. Za toho považujú mnohí gurmáni na tanieri práve steak. Takže dnes Tatiana Šušková spolu so šéfkuchárom Andrejom Brunom ponúkajú ozajstnú lahôdku: 

Steak so špargľou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovädzí steak s bernskou omáčkou, grilovanou zelenou špargľou a batatovým pyré.
Potrebujeme hovädziu sviečkovicu
Mäso osolíme okoreníme a sprudka opečieme na oleji na panvici, pričom sa nebojíme na ňom nechať „krustu“. Opečené mäso vložíme do vyhratej rúry na 180 stupňov Celzia  a pečieme 10 -12 minút.    

Príprava batatového pyré
Na prílohu potrebujeme 500 gramov sladkých zemiakov.
Umyté bataty so šupkou zabalíme do alobalu a pečieme v rúre pri teplote 200 stupňov Celzia 45 minút. Upečené zemiaky ošúpeme, vložíme do nádoby a pri postupnom pridávaní masla zľahka vyšľaháme do podoby pyré.

Grilovanú zelenú špargľu pripravíme jednoducho pogrilujeme na olivovom oleji s pridaním soli a čierneho korenia.

Bernská omáčka sa pripravuje ako holandská, len s pridaním estragónu:   
Vo vodnom kúpeli šľaháme žĺtka so soľou a mletým bielym korením  s pridaním rozpusteného masla až kým nevznikne biela krémovitá hmota.

Ak sa chcete šéfkuchára Andreja Bruna niečo spýtať, pokojne mu môžete položiť otázky aj dnes na Primaciálnom námestí v Bratislave, kde až do zajtra popoludnia otvárajú sezónu špargle Špargľové dni, na ktorých môžete aj ochutnať recepty z tohto týždňového Kulinária, ktoré pripravila Tatiana Šušková.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: RitaE

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame