Je bohatá na vitamíny C, skupinu vitamínov B, A, E, kyselinu listovú a aj minerály. Sto gramov pokrmu z nej obsahuje len 17 kalórií. Špargľa na tanieri dokáže nášmu telu nielen dať, teraz na jar, tak potrebné vitamíny, ale aj pomáha nám aj s predsavzatiami o zhadzovaní zimných tukových zásob. Aj preto tento týždeň v Kulináriu varí Tatiana Šušková so šéfkuchárom Andrejom Brunom práve jedlá z tejto kráľovskej zeleniny.
Varená biela špargľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na bielu varenú špargľu so šafránovými zemiakmi a holandskou omáčkou potrebujeme pre 4 osoby 500 gramov hrubej bielej špargle.
Špargľu očistíme, odstránime konce a varíme približne 10 minút v osolenej vode s pridaním masla.
Skoré jarné zemiaky uvaríme so štipkou šafránu a soľou.
Po uvarení odstredíme vodu a podávame s maslom.
Na prípravu holandskej omáčky je potrebný vodný kúpeľ.
Do misy si nachystáme žĺtka, soľ, biele korenie a biele víno, a do tejto zmesi za stáleho miešania nad parou vlievame rozpustené maslo. Na konci ochutíme citrónovou šťavou, prípade horčicou.
Aj varenú bielu špargľu s holandskou omáčkou z rúk šéfkuchára Andreja Bruna budete môcť ochutnať už tento týždeň od 27. do 29.apríla na Primaciálnom námestí na otvorení tohtoročnej špargľovej sezóny.