Polievky zväčša napomáhajú pri trávení, pripravia náš žalúdok na ďalší pokrm, ale môžu byť aj sýtejšie ako iné hlavné jedlo. Polievku, ktorú si uvaríme dnes môžeme nazvať aj vitamínovou, alebo ak chcete výživnou. Varíme opäť s odborníčkou na výživu Dášou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Polievka zo špargle s ryžovými haluškami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na polievku zo špargle a s ryžovými haluškami potrebujeme:
300 g špargle, 1l vody, soľ, 1 cibuľu, 40 g masla, 1 polievkovú lyžicu oleja, 50 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 1 žĺtok, 1 mrkvu, štipku mletého muškátového orieška a podľa chuti biele mleté korenie, zelenú vňať na ozdobu. Na halušky: 100 g uvarenej ryže
Postup:
Špargľu umyjeme, odstránime drevnaté časti, očistíme (oškrabeme) a pokrájame na rovnaké kúsky. Cibuľu očistíme, na drobno pokrájame a spolu so špargľou na horúcom oleji v kastróle opražíme do zlata. Potom zalejeme horúcou vodou, osolíme a uvaríme do mäkka. Po uvarení si niekoľko kúskov špargle z vody vyberieme a odložíme. Zvyšnú špargľu aj s vodou rozmixujeme. Na malej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania upražíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vlažnou vodou, pomiešame a vlejeme do rozmixovanej polievky. Mrkvu očistíme, okrájame pozdĺžne pokrájame na jemné rezance vložíme do polievky pomiešame a privedieme do varu. Varíme pokiaľ mrkva nezmäkne. Potom polievku odstavíme, do mierne vychladnutej pridáme mlieko v ktorom sme rozšľahali žĺtok a za stáleho miešania opäť privedieme do varu. Varíme asi 3-5 minút, polievka by mala zhustnúť. Napokon polievku dochutíme bielym korením, muškátovým orieškom a podľa chuti ešte osolíme.
Halušky:
Ryžu opláchneme, osolíme a uvaríme do mäkka. Necháme vychladnúť a lyžicou namočenou v horúcej vode vykrajujeme halušky, ktoré položíme spolu s odloženou špargľou na tanier, zalejeme horúcou polievkou a posypeme posekanou zelenou vňaťou.
Zajtra si pripravíme sviečkovú na baklažáne.