Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom

Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom

Jahňacie mäso má mnohé výhody. Je totiž pomerne ľahko stráviteľné. My si ho dnes pripravíme s odborníčkou na výživu Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.

Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 Ak radi pripravujete jahňacinu, potom je tupráve pre vás recept na Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom:

Potrebujeme:

1 jahňacie stehno  (asi 2 kg), 50 g údenej slaniny, 4 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica masla,  1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 malé cukety, 1 červená paprika,  400 g mrazenej miešanej zeleniny,  asi hrsť posekanej petržlenovej vňate,1 kávová lyžička mletého zázvoru, štipka strúhaného muškátového orieška, soľ, mleté čierne korenie, podľa chuti šťava z citróna

Postup:

 Očistené a umyté jahňacie stehno prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, osolíme a okoreníme a dáme asi na  1 hodinu odstáť. V pekáčiku rozohrejeme olej, stehno na ňom prudko zo všetkých strán opečieme a premiestnime na tanier. Do výpeku pridáme maslo, nadrobno posekanú očistenú cibuľu, prelisovaný cesnak a krátko opražíme. Z papriky vykrojíme jadro, pokrájame ju na tenké pásiky, Umyté cukety pokrájame kolieska a spolu aj s mrazenou zeleninou pridáme  do oleja  k cibuli a cesnaku, pridáme posekanú vňať, zázvor a muškátový oriešok a všetko spolu  za stáleho miešania mierne opražíme. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Napokon na zeleninu položíme opečené jahňacie stehno, podlejeme horúcim vývarom  alebo vodou, prikryjeme a vložíme do vopred vyhriate rúry a pečieme prikryté pri teplote 200 – 220°C  asi 25-30 minút (podľa veľkosti stehna). Počas pečenia stehno v rúre obraciame, podlievame horúcou vodou alebo vývarom a polievame výpekom.
Ku koncu pečenia  zalejeme  citrónovou šťavou a odokryté asi 15 – 20 minút ešte dopečieme do zlatista.

Podávame ako samostatné hlavné jedlo s veľkou dávkou  miešaného šalátu, s uvarenými sladkými zemiakmi poliatymi bylinkovým maslom, či dusenou pohánkou.

Zajtra si pripravíme ryžovo-špargľovú polievku.

 

Autorka: Beata Repíková; Ilustr. foto: Anestiev

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame