Jahňacie mäso má mnohé výhody. Je totiž pomerne ľahko stráviteľné. My si ho dnes pripravíme s odborníčkou na výživu Dašou Ostertágovou a Beátou Repíkovou.
Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Ak radi pripravujete jahňacinu, potom je tupráve pre vás recept na Jahňacie stehno so zeleninou a zázvorom:
Potrebujeme:
1 jahňacie stehno (asi 2 kg), 50 g údenej slaniny, 4 polievkové lyžice oleja, 1 polievková lyžica masla, 1 väčšia cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 4 malé cukety, 1 červená paprika, 400 g mrazenej miešanej zeleniny, asi hrsť posekanej petržlenovej vňate,1 kávová lyžička mletého zázvoru, štipka strúhaného muškátového orieška, soľ, mleté čierne korenie, podľa chuti šťava z citróna
Postup:
Očistené a umyté jahňacie stehno prešpikujeme pásikmi údenej slaniny, osolíme a okoreníme a dáme asi na 1 hodinu odstáť. V pekáčiku rozohrejeme olej, stehno na ňom prudko zo všetkých strán opečieme a premiestnime na tanier. Do výpeku pridáme maslo, nadrobno posekanú očistenú cibuľu, prelisovaný cesnak a krátko opražíme. Z papriky vykrojíme jadro, pokrájame ju na tenké pásiky, Umyté cukety pokrájame kolieska a spolu aj s mrazenou zeleninou pridáme do oleja k cibuli a cesnaku, pridáme posekanú vňať, zázvor a muškátový oriešok a všetko spolu za stáleho miešania mierne opražíme. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Napokon na zeleninu položíme opečené jahňacie stehno, podlejeme horúcim vývarom alebo vodou, prikryjeme a vložíme do vopred vyhriate rúry a pečieme prikryté pri teplote 200 – 220°C asi 25-30 minút (podľa veľkosti stehna). Počas pečenia stehno v rúre obraciame, podlievame horúcou vodou alebo vývarom a polievame výpekom.
Ku koncu pečenia zalejeme citrónovou šťavou a odokryté asi 15 – 20 minút ešte dopečieme do zlatista.
Podávame ako samostatné hlavné jedlo s veľkou dávkou miešaného šalátu, s uvarenými sladkými zemiakmi poliatymi bylinkovým maslom, či dusenou pohánkou.
Zajtra si pripravíme ryžovo-špargľovú polievku.