Vinehret a Pôstny boršč

Vinehret a Pôstny boršč

Na Zelený štvrtok sa v mnohých rodinách jedáva z tradície špenát. Veriaci východného obradu poznajú mnoho zeleninových receptov. Osvojil si ich aj kňaz Marek Kundis. 

Vinehret a Pôstny boršč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujeme si recept na Pôstny boršč:

Potrebujeme: cviklu, ocot, soľ, cukor, paradajkový pretlak alebo kečup, zemiaky, mrkvu, sladkú kapustu.

Postup:

Umytú cviklu pokrájame na kocky, dáme na panvicu s 1 čajovou lyžičkou octu, cukrom a dusíme. Keď je cvikla mäkká, pridáme paradajkový pretlak alebo kečup. Medzitým si do hrnca dáme variť sladkú kapustu, zemiaky, mrkvu. Keď je cvikla udusená, zmiešame ju s obsahom hrnca, pridáme soľ, korenie a vypneme sporák. Necháme ešte dôjsť.

Recept na vinehret

Potrebujeme:

cviklu, zemiaky, mrkvu, hrášok, kyslé uhorky, soľ, olej, čierne korenie.

Postup:

V šupke  povaríme cviklu, zemiaky a mrkvu. Po uvarení cviklu a zemiaky ošúpeme. Nakrájame na malé kocky, pokrájame aj mrkvu, pridáme hrášok, kyslé uhorky, olej, soľ, čierne korenie. Trochu šťavy z uhoriek môžeme použiť na premiešanie šalátu. Vinehret sa podáva ako samostatné jedlo, ale aj príloha. V ukrajinskej kuchyni nahrádza slovenský zemiakový šalát.

Zajtra si s Marekom Kundisom pripravíme Vyprážaný tofu rezeň .

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame