Pravoslávna cirkev odporúča veriacim oveľa prísnejší pôst, než katolícka alebo evanjelická. Tento týždeň sa v Kulináriu s jerejom Marekom Kundisom, správcom farností v Brezovej pod Bradlom a Piešťanoch, dozvieme viac o jeho pravidlách. Ivete Pospíšilovej poradil aj ako nahradiť suroviny, ktoré nie sú povolené. Najskôr však hovorili o spôsobe pôstu:
Pôstne zemiakové placky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na zahustenie možno použiť aj zemiakový škrob. Marek Kundis odporúča pridať ho iba do korenených jedál, pretože v iných ho bude cítiť. Pôstna strava by však mala byť čo najmenej korenená, pretože príliš korenisté jedlá vyvolávajú podráždenú náladu.
Zopakujeme si recept na pôstne zemiakové placky.
Potrebujeme:
Zemiaky, cesnak, soľ, čierne korenie, múku.
Postup:
Nastrúhané zemiaky posolíme, pridáme soľ, čierne korenie a múku. Zmes položíme na rozpálený olej. Ak nedrží svoj tvar, pridáme ešte múku, až kým placka drží spolu.
Zajtra s pravoslávnym kňazom Marekom Kundisom pripravíme jedlá zo sóje.