Ochutnali ste už šólet? Môžete teraz, ale najprv si ho uvaríme. S Michalom Hercegom a Katarínou Potokovou z Nitry, ktorá nám celý týždeň ukazuje, aká chutná je židovská kuchyňa.
Šólet Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Do veľkého hrnca na spodok vložíme kus dobrého napr. husacieho, kačacieho alebo hovädzieho mäsa. Na to naložíme fazuľu a krúpy, približne v pomere dva ku jednej. Zalejeme vodou, okoreníme čiernym korením, soľou a paprikou. Pridáme celú cibuľu a jeden-dva strúčiky cesnaku. Môžeme pridať aj dobre umyté surové vajíčko aj so škrupinou. Podľa toho, aké sme dali tučné mäso, pridáme masť. Hrniec zakryjeme a vložíme do elektrickej rúry. Ak ju zapneme na najnižší stupeň, šólet sa môže variť aj celú noc.
Hotový šólet môže pripomínať polievku, ale ak sa voda odparí, je to klasické "pevné" jedlo. Výbornou pochúťkou sú ošúpané vajíčka varené v šólete. K šóletu sa podáva chlieb, uhorka či sezónny šalát. Ak chceme prípravu tohto jedla urýchliť, fazuľu si predtým namočíme. V tlakovom hrnci máme šólet hotový už po hodine varenia.