A my pokračujeme v receptoch židovskej kuchyne, ktoré zaznamenal Michal Herceg. Približne v čase, keď kresťania oslavujú Veľkú noc, pripomínajú si židia sviatok pesach. Ide o pamiatku na útek Izraelitov z egyptského otroctva. V nábožnej židovskej rodine sa osem dní nejedáva chlieb a ani nič kvasené. Namiesto toho sa konzumuje maces a macesová múka. Dnes si s Katarínou Potokovou pripravíme macesové guľky do polievky, ale aj jedno pesachové predjedlo.
Židovský kaviár a macesové guľky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Židovský kaviár si môžete pripraviť z vajíčka uvareného na tvrdo, z jarnej cibuľky, z trošky husacej masti, prípadne aj z uvarenej alebo upraženej husacej pečienky pokrájanej na drobno.
Nátierku ešte ochutíme soľou, čiernym korením, paprikou a podávame s macesom alebo na liste šalátu.
No a pokiaľ ide o macesové guľky do mäsovej polievky, postup je takýto: Okrem macesovej múky si pripravíme vajíčka podľa počtu a apetítu jedákov. Vajíčka vyklepneme do misky a pridáme toľko lyžíc vody, koľko bolo vajec. Vodu môžeme nahradiť sódou kvôli bublinkám. Rovnaký počet lyžíc ako vody pridáme aj oleja alebo husacej masti. Ochutíme soľou, zázvorom, čiernym korením. Zmes dobre vyšľaháme vidličkou a zahustíme macesovou múkou, aby vznikla polotuhá zmes. Aby boli guľky naozaj ľahučké, pridáme štipku sódy bikarbóny. Túto zmes necháme štvrť hodinky postáť. Medzitým si necháme zovrieť polievku. Z pripravenej hmoty mokrými alebo naolejovanými rukami urobíme guľky veľkosti orecha. Keď polievka vrie, nahádžeme guľky, zakryjeme a minimálne desať minút varíme na pomalom plameni.
Po vypnutí sporáka necháme guľky desať-pätnásť minút postáť, pričom pokrývku necháme na hrnci. Vývar s guľkami a so zeleninou ešte posypeme petržlenovou vňaťou.