Božie milosti

Božie milosti

Turá Lúka je dnes súčasťou Myjavy. Zachovala si však vidiecky ráz. Práve tu mesto zrekonštruovalo starú hospodársku usadlosť a zriadilo v nej živé múzeum tradičného bývania a hospodárenia. Elena Živicová je jednou z profesionálnych gazdín v tomto zariadení a pozná veľa tradičných receptov. Nijaké fašiangy sa v tomto regióne neobišli bez Božích milostí. Aké známe jedlo tu takto pomenovali sa dozvedela Iveta Pospíšilová.

Božie milosti Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujeme si recept na Božie milosti.

Potrebujeme:

18 žĺtkov, 1 kilogram hladkej múky, 9 polievkových lyžíc smotany a rovnaké množstvo rumu, trošku soli, 1 polievkovú lyžicu práškového cukru, vanilkový cukor,  olej alebo masť.

Postup:

Dobre vymiesené cesto si rozdelíme na viac častí, aby sa dali ľahšie rozvaľkať na hrúbku 2 milimetrov. Nakrájame na štvorčeky, tie ešte na polovice a vysmážame v oleji alebo v roztopenej masti do ružova. Vytiahneme na plech vystlaný papierom, posypeme práškovým cukrom, do ktorého môžeme prisypať aj vanilkový. Alebo môžeme vytvoriť aj gule, tie jednotlivo vysmažiť. Niekdajšie gazdiné na to mali špeciálny riad v podobe dvoch akoby zlepených dierkovaných polievkových naberačiek. Namiesto kastróla vysmážali v kanvičke na mlieko.

Zajtra si v Kulináriu z tradičných fašiangových receptov z myjavskej Turej Lúky pripravíme Polievku z kostí. Ani počas fašiangov si totiž naši predkovia nesadali denne za bohato prestretý stôl.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame