V týchto dňoch pomaly vrcholí obdobie tohtoročných fašiangov. Iveta Pospíšilová sa zastavila na Gazdovskom dvore v Turej Lúke, aby sa od gazdiniek dozvedela niekoľko tradičných fašiangových receptov našich predkov. Mnohé z nich sú však vo väčšine domácností aktuálne aj dnes. Ako napríklad klasické vysmážané šišky, bez ktorých si fašiangy asi už ani nevieme predstaviť. Dnes si ich pripravíme podľa Eleny Živicovej.
Šišky s lekvárom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si recept na tradičné vysmážané šišky s lekvárom:
Potrebujeme:
Na 60 kusov šišiek asi 80 dekagramov hladkej múky, štipku soli, 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru, 1 kocku kvasníc, 5-6 decilitrov teplého mlieka, 4 žĺtka, 1 polievkovú lyžicu rozpusteného masla, pol kila bravčovej masti, liter oleja a 1-2 štamperlíky rumu alebo inej pálenky, slivkový alebo iný džem.
Postup:
Múku dobre preosejeme, pridáme štipku soli a lyžičku kryštálového cukru. Z jednej časti mlieka si urobíme kvások. V druhej rozšľaháme 4 žĺtka, pridáme rozpustené maslo a rum. Pridáme do kvásku a pomaly rukou vypracujeme cesto. Prípadne ešte dolejeme trochu teplého mlieka, aby cesto nebolo príliš mäkké ani tuhé. Cesto necháme polhodiny vykysnúť, potom ho na doske rozdelíme na dve časti. Spracujeme na bochníčky a necháme dokysnúť. Rozvaľkáme na hrúbku asi 1 a pol centimetra. Formičkou alebo pohárikom s priemerom asi 4 centimetre vykrajujeme guľaté formy. Odspodu vyhĺbime dierku na náplň. V širšom kastróle necháme roztopiť masť a pridáme olej a vysmážame šišky. Môžeme tiež nad parou vyšľahať z bielok sneh a zmiešať s ovocným džemom.
Zajtra si v Kulináriu z tradičných fašiangových receptov z myjavskej Turej Lúky pripravíme Božie milosti.