Dnes si pripravíme sviečkovú, avšak tak, že si na nej pochutíte aj v práci, pokiaľ si ju zoberiete na desiatu. Plnená sviečková totiž chutí aj za studena. Recept pre nás má Daša Ostertagová.
Plnená sviečková
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme 1000 g sviečkovej (môže byť aj falošná sviečková či pierko) z hovädzieho mäsa, soľ, podľa potreby mleté čierne korenie, 4 čajové lyžičky pikantnej horčice, 4 až 5 ks kyslých uhoriek, 4 až 5 ks natvrdo uvarených olúpaných vajec, podľa potreby bravčová masť alebo olivový olej, 150 - 200 g mrkvy, 100 g údenej slaninky, 1 väčšiu cibuľu, 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky, 1 čajovú lyžičku postrúhaného zázvoru, trochu provensalského korenia.
Ako na to
Mäso umyjeme, zbavíme povrchových blán a do stredu svalu mäsa urobíme otvor tak, že nám vznikne vak, ktorý budeme plniť. Odporúčam, ak to situácia dovoľuje, aby otvor v mäse urobil mäsiar. Potom vak z vnútornej strany osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, potrieme horčicou a trochou rozpustenej masti a necháme asi 15 - 20 minút odležať. Medzitým natvrdo uvaríme vajcia, ktoré potom olúpeme. Mrkvu očistíme a po dĺžke pokrájame na asi 1/2 cm široké pásiky, podobne pokrájame aj kyslé uhorky a údenú slaninku. Odležané mäso plníme nasledovne: do otvoru postupne jedno za druhým na seba ukladáme uvarené vajcia. Priestor medzi vajcami vyplníme pripravenou mrkvou, uhorkami a údenou slaninkou. Otvor zašijeme bielou pevnou niťou alebo uzatvoríme kovovými ihlami či špáradlom. Povrch sviečkovej osolíme, okoreníme, posypeme provensalským korením, potrieme zázvorom. Takto pripravenú Štefanskú sviečkovú obalíme v múke a na horúcom tuku po každej strane opražíme. Potom posypeme červenou mletou paprikou a dáme na vymastený plech, polejeme výpekom z opraženia a podlejeme trochou horúcej vody. Napokon pridáme očistenú celú cibuľu a na drobno pokrájané zvyšky, ktoré sa nevmestili do otvoru mäsa, prikryjeme a dáme do vopred stredne vyhriatej rúry pomaly piecť. Počas pečenia mäso občas obraciame, polievame výpekom a podlievame podľa potreby horúcou vodou. Mäkké mäso vyberieme, odstránime niť, alebo ihlu a naprieč pokrájame na kúsky široké asi 4 cm, položíme na plochú teplú misu, prelejeme šťavou z výpeku a ozdobíme zelenou vňaťou.