Králik na paprike

Králik na paprike

Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť. Odborníčka na výživu Daša Ostertágová a Beáta Repíková nám dnes pripravia domáceho králika na paprike.

Králik na paprike Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme 1500 g očisteného domáceho králika, 200 g cibule, 80 g bravčovej masti alebo rastlinného tuku, 15 g červenej mletej papriky, asi 6 - 8 dl teplej vody alebo zeleninového vývaru, 120 g hladkej múky, 450 - 500 g 12% kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, soľ, citrónovú šťavu a umytú zeleninovú vňať.

Ako na to:

Očisteného, vypitvaného a umytého králika odblaníme a pokrájame na väčšie kusy. Na horúcej masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú potom stiahneme z ohňa - lebo pridáme červenú mletú papriku, aby teda v horúcej masti nezhorkla, pomiešame, zalejeme vodou a znova pomiešame, osolíme a privedieme do varu. Do vriaceho základu vložíme králičie mäso a za občasného miešania dusíme do mäkka. Počas dusenia občas pomiešame a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Keď je mäso udusené - mäkké, vyberieme ho na tanier, šťavu zahustíme smotanou, v ktorej sme rozšľahali múku a varíme asi 15 minút. Potom omáčku prepasírujeme cez sito alebo rozmixujeme mixérom a podľa chuti ešte dochutíme citrónovou šťavou a soľou a napokon do omáčky vložíme králičie mäso. Pred podávaním ozdobíme posekanou zelenou vňaťou. Miesto kyslej smotany môžeme použiť biely jogurt.

Ak máme vnútornosti z králika, môžeme ich použiť na vývar, alebo do zeleninovej polievky či pripraviť z nich paštétu.

Podávame s jemnými haluškami, cestovinami alebo knedľou a miešaným šalátom, či varenými zemiakmi.

Autorka: Beáta Repíková Ilust. foto: Devanath

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame