Tento týždeň v Kulináriu pripravujeme recepty s Gabrielom Galádom. Známy kuchár je záhoráckym lokálpatriotom a veľmi rád chodieva na huby. V dnešnom recepte sa z jeho pôsobiska v Senici pomyselne posunuli s Ivetou Pospíšilovou len niekoľko kilometrov do blízkej Jablonice. Práve tam s obľubou pripravujú jedlá z týchto plodov lesa.
Koláč s hubovou plnkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme 500 gramov hladkej múky, 2 a pol deci mlieka, 3 a pol dekagramov čerstvého droždia, soľ, 2 polievkové lyžice oleja, 1 polievkovú lyžicu kyslej smotany. Na plnku 10 dekagramov nastrúhaného údeného syra, olej, 10 dekagramov húb - čerstvých, sušených alebo šampiňónov, 2 cibule, soľ, mleté čierne korenie. Na potretie vaječný žĺtok.
Postup: Pripravený kvások dáme do múky, pridáme kyslú smotanu, olej, soľ. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste 15 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme väčšie kolieska, asi ako na osie hniezda. Kolieska naplníme hubovo-syrovou plnkou a ešte posypeme strúhaným syrom. Okraje koláčov potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.