Dnešné jedlo môže byť aj sladké, ale my si ho urobíme na slano. Sľubujeme, že vám bude len tak chrumkať pod zubami. Viac už Michal Herceg.
Ríteše so škvarkami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na ríteš si pripravíme: 70 dg hladkej múky špeciál, 1 vajíčko, 3 polievkové lyžice oleja, 1 čajovú lyžičku soli, 50 g kvasníc, 4 dcl mlieka (podľa potreby môže byť aj viac) a 1 polievkovú lyžicu cukru do kvasníc. Na plnku použijeme mleté bravčové oškvarky. Z kvasníc, mlieka a cukru pripravíme kvások. Múku, vajcia, olej a soľ zamiešame a pridáme kvások. Zamiesime a pridáme mlieko podľa potreby. Vypracujeme cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na šesť bochníkov. Bochník pomúčenými prstami roztiahneme na čím tenší plát. Plát natrieme masťou alebo olejom smerom od stredu k okrajom. Rovnomerne rozotrieme plnku. Zatočíme na závin. Závin zatočíme do kruhu, s vynechaním centimetrovej medzery na kysnutie. Položíme na vymastený plech. Pečieme asi 20 minút. Pred pečením (a takisto aj po upečení) natrieme olejom alebo masťou. Dnes sme do ríteša dali plnku oškvarkovú, ale gazdinky z Výčapov-Opatoviec používali aj kačací tuk dochutený soľou alebo pri sladkom ríteši mletú škoricu s cukrom prípadne mleté orechy s cukrom.
No a zajtra nás v Kulináriu čaká náročná, ale vynikajúca kávová torta.