Prvý týždeň nového roka kraľujú v našom Kulináriu strukoviny. Nielen preto, že podľa povier našich predkov mali zaručiť hojnosť a bohatstvo, ale najmä preto, že tieto suroviny majú v našom jedálnom lístku vďaka svojej výživnej hodnote nezastupiteľné miesto. Varíme v neobyčajnej v bytovej reštaurácii Peter´s Kitchen a pri sporáku sa spolu s jej majiteľom Petrom Krškom „zvŕta" aj Tatiana Šušková. Do dnešného gulášu rozhodne nepotrebujete mäso.
Fazuľový guláš so sušenými hubami
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
4 osoby
4 PL slnečnicového oleja
1 ks stredne veľkej mrkvy, cca 150 g
štvrtina stredne veľkého zeleru, cca 150 g
1 ks stredne veľkej cibule, cca 80 g
2 ks strúčikov cesnaku
1/2 ČL sušeného rozmarínu
1/2 ČL sušeného tymianu
1/2 ČL sušenej saturejky
2 ks bobkového listu
240 g veľkej tmavej fazule
2 PL hustého paradajkového pretlaku
1 PL mletej červenej papriky
1 l horúcej vody, v ktorej sme varili fazuľu
30 g sušených lesných húb
mleté čierne korenie
soľ podľa vlastnej chuti
Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň vodu zlejeme a v čistej vode spolu s bobkovým listom uvaríme do mäkka. Ku koncu varenia pridáme 1 ČL soli. Fazuľu scedíme, vodu si odložíme. Huby zalejeme horúcou vodou a necháme aspoň 30 minút odpočívať.
Na dno rozohriateho hrnca, najlepšie liatinového, nalejeme olej. Pridáme na kocky približne vo veľkosti fazule nakrájanú mrkvu a zeler, premiešame. Pridáme nakrájanú cibuľu, premiešame a restujeme približne 10 minút, kým nám cibuľa nezmäkne. Pridáme nahrubo nasekaný cesnak, premiešame a restujeme ďalších 5 minút. Pridáme scedenú fazuľu, premiešame. Pridáme paradajkový pretlak, premiešame. Prilejeme horúci vývar z húb a fazule, cca 1 cm pod okraj obsahu hrnca. premiešame. Pridáme papriku a premiešame. Pridáme scedené sušené huby, premiešame. Pridáme, rozmarín, tymian, saturejku a mleté čierne korenie, premiešame. Osolíme podľa potreby a premiešame. Prikryjeme a varíme cca 30 minút. V prípade potreby dolejeme trošku vody, alebo nadbytočnú tekutinu vyvaríme. Výsledkom má byť hustá omáčka, nie polievka.
Podávame s dobrým domácim ražným chlebom, polentou, bulgurom, alebo zemiakovým pyré.