Parené špaldové buchtičky plnené cviklou s červenou dusenou kapustou. Tak znie názov dnešného receptu, ktorý vám ponúkne Tatiana Šušková so zakladateľom bytovej reštaurácie v Bratislave s Petrom Krškom.
Parené špaldové buchtičky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
4 porcie
Cesto na buchtičky
150 ml vlažnej vody
10 g čerstvých kvasníc
300 g celozrnnej, jemne mletej špaldovej múky
1 ČL soli
Plnka
2 PL slnečnicového oleja
500 g očistenej cvikle
mletá škorice
čierne korenie
morská soľ
Príloha
4 PL slnečnicového oleja
1 väčšia červená cibuľa
1000 g očistenej, hlúbika zbavenej červenej kapusty
štvrtina ČL mletých klinčekov
štvrtina ČL mletého nového korenia
mleté čierne korenie
studená voda podľa potreby
morská soľ
Kvasnice rozpustíme vo vlažnej vode. Múku preosejeme do misy. Pridáme vodu s rozpustenými kvasnicami a soľ. Vypracujeme vláčne, nie príliš tuhé cesto. V prípade potreby prilejeme trošku vody, alebo pridáme múku. Vypracované cesto necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto krátko premiesime. Vyváľame z neho šúľok asi 3 cm hrubý. Odkrajujeme z neho približne 35 g kúsky, z ktorých vytvarujeme malé buchtičky. Každú buchtičku vyvaľkáme na kruh s priemerom cca 8 cm, do stredu ktorého dáme 1 ČL náplne, zabalíme a vytvarujeme malú buchtičku. Necháme 10 až 15 minút kysnúť a paríme ich približne 10 minút.
Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Na dno rozohriateho menšieho hrnca nalejeme olej. Pridáme nastrúhanú cviklu, premiešame. Pridáme štipku mletej škorice, premiešame. Pridáme čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti, premiešame. Osolíme podľa chuti, premiešame. Dusíme približne 15 minút, alebo kým nie je cvikla mäkká. V prípade potreby prebytočnú tekutinu vyvaríme. Necháme vychladnúť.
Na dno rozohriatej panvice s priemerom 28 cm a vyšším okrajom nalejeme olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, restujeme približne 10 minút. Pridáme na hrubom strúhadle postrúhanú kapustu, premiešame. Ochutíme klinčekmi, novým korením a čerstvo mletým čiernym korením. Podlejeme troškou studenej vody. Osolíme podľa chuti. Dusíme približne 30 minút, alebo kým nie je kapusta uvarená.
Uvarené buchtičky servírujeme na udusenú červenú kapustu.