Šošovica

Šošovica

Tento týždeň sa vyberieme v Kulináriu do Peter´s Kitchen, jednej z troch bytových reštaurácií, ktoré na Slovensku fungujú. Koncept bytovej reštaurácie je jednoduchý - pripravíte menu, pozvete hostí a u vás doma ich nakŕmite. A pretože na Nový rok sa verilo, že strukoviny prinášajú hojnosť, štedrosť, ale aj zdravie, voľba receptov Petra Kriška na prvý týždeň roka bola jednoznačná - budeme variť zo strukovín. Tatiane Šuškovej povedal, prečo si dnes pripravíme práve šošovicu.

Šošovica Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


4 porcie:
4 PL za studena lisovaného slnečnicového oleja
1 ks mrkvy, cca 100 g
štvrtinu zeleru, cca 100 g
1 ks stredne veľkej cibule
2 ks strúčikov cesnaku
240 g šošovice
1 PL hustého paradajkového pretlaku
1000 ml horúcej vody
1 PL polenty, kukuričnej krupice
štvrtinu ČL sušeného tymianu
štvrtinu ČL sušeného rozmarínu
2 ks bobkového listu
čierne korenie
morskú soľ

Šošovicu si na noc namočíme. Na druhý deň vodu zlejeme a šošovicu opláchneme v čistej vode. Rozohrejeme panvicu s olejom. Pridáme na veľmi drobné kocky cca s hranou 3 mm nakrájanú mrkvu a zeler, premiešame. Pridáme na veľmi drobno nakrájanú cibuľu, premiešame. Restujeme cca 10 minút. Pridáme najemno nasekaný cesnak, premiešame a ešte 2 minúty restujeme. Pridáme šošovicu, pretlak, premiešame. Prilejeme horúcu vodu, premiešame. Pridáme polentu, premiešame. Pridáme tymian, rozmarín, bokový list, čerstvo mleté čierne korenie, premiešame. Prikryjeme pokrievkou a varíme 45 min. Pridáme soľ podľa chuti, premiešame. Varíme ďalších 15 minút. Vo výslednom pokrme má byť minimum tekutiny, nie je to polievka. Podávame ako prílohu k varenému mäsu, pečenej hydine, alebo ako samostatný pokrm s bulgurom, kuskusom, ryžou.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: PDPics

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame