Tento týždeň si varíme špeciality z rýb, no nie je ryba, ako ryba. Dnes si totiž pripravíme žraloka - nielen preto, že po marinovaní skvelo chutí, ale aj preto, že je zdrojom proteínov a vitamínov - predovšetkým vitamínu B 12. Znova majú slovo Linda Deáková a Beáta Repíková.
Marinovaný žralok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme soľ, 500 g žraloka a mlieko
Na marinádu pol lyžičky bazalky, 1 lyžičku sójovej omáčky, 100 g masla, 1 lyžičku sušenej alebo čerstvej petržlenovej vňate, polovičku citróna, pol lyžičky oregana
Postup:
Porcie žraloka umyjeme a naložíme na 4 hodiny do mlieka, odbúrajú tak prípadnú horkastú chuť. Žraloka mierne osolíme. Pripravíme si marinádu. Z polovičky citróna vytlačíme šťavu a premiešame ju s nasekanou petržlenovou vňaťou, oreganom, bazalkou, rozpusteným maslom a sójovou omáčkou. Porcie žraloka potrieme z oboch strán marinádou a necháme odležať 2 hodiny. Panvicu rozpálime a marinovaného žraloka osmažíme z oboch strán. Často obraciame, mäso je mäkkučké a pripravené ku konzumácii za 10 minút. Žraloka v marináde podávame so zemiakovou prílohou, hodia sa hranolčeky, krokety či pečené zemiaky.
Zajtra si pripravíme krevetovú polievku.