V dnešnom Kulináriu si vychutnáme jednu z našich najlahodnejších rýb. Kamil Blaško v ňom Ivete Pospíšilovej vysvetlil, aký je rozdiel medzi sumcom západným a africkým.
Grilovaný sumec so cherry vínovou omáčkou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujme si recept na grilovaného sumca so cherry vínovou omáčkou.
Potrebujeme sumca západného, hladkú múku, zmes korenia, soľ, cherry paradajky, biele víno - najvhodnejší je veltlín zelený, sušený cesnak, cibuľku, rajčinový pretlak, bazalku. Na prílohy: zemiaky, olej. Na grilovanú zeleninu potrebujeme tieto druhy: cukinu, trojfarebnú papriku, červenú cibuľu, zelené hráškové struky a šampiňóny.
Postup: Umytého a očisteného sumca poprášime hladkou múkou so zmesou korenia a grilujeme, kým sa opečie do zlatista. Medzitým si pripravíme cherry vínovú omáčku. Umyté cherry paradajky podusíme na cibuľke, pridáme rajčinový pretlak, trochu bieleho vína a dochutíme bazalkou. Ako prílohu podávame pečené zemiaky a grilovanú zeleninu. Zemiaky pokrájame na štvrtiny, posypeme trochou sušeného cesnaku, osolíme, okoreníme, polejeme olejom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu. Ugrilujeme spomínanú zeleninu a spolu podávame.