Údený pstruh

Údený pstruh

Príprava rýb zvyčajne nevyžaduje veľa času, ak nechystáme špeciálne zložitý recept. Údiť môžeme aj doma, pravdaže, tu si treba rybu pripraviť vopred. Ako, to Ivete Pospíšilovej povedal Kamil Blaško, s ktorým sa v Kulináriu zhovárame po celý tento týždeň.

Údený pstruh Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Údenie rýb je typickou prípravou v severských krajinách. Z hostí Kamila Blaška ho uprednostňujú najmä Rusi, kým arabskí hostia majú radšej celkom chrumkavé ryby. Zopakujeme si teda recept na údeného pstruha.

Potrebujeme pstruhov, soľ, korenie. Domácu alebo prenosnú rybársku udiareň. Piliny z dubového dreva. Doma nakladanú kyslú kapustu, čalamádu, čerstvý chlieb.

Postup: Pripravíme si jemne osolený nálev, do ktorého primiešame korenie. Do nálevu ideálne na 12 hodín vložíme očistených pstruhov. Po tomto čase ich z nálevu vytiahneme a zavesíme, aby zmes odtiekla. Vložíme na 45 minút do rozpálenej udiarne, v ktorej kúrime drevenými pilinami. Po trištvrte hodine z udiarne vyberieme a pstruh bude do zlatista vyúdený. Podávame s kyslou kapustou a čalamádou, chlebíkom.

Zajtra si pripravíme západného, teda bieleho sumca na grile.

Autorka: Iveta Pospíšilová Ilust. foto: erge

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame