Dnes uvidíme, čo dobrého sa dá vyčariť zo zemiakov a kapusty. Michalovi Hercegovi to povedal Peter Macko, ktorý s priateľkou rád varí vo svojom voľnom čase no a toto je ďalší z ich spoločných receptov.
Zapekané zemiaky s kyslou kapustou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Pre 4 osoby potrebujeme 1 kilo zemiakov, pol kila kyslej kapusty, 200 gramov slaniny, 2 klobásy, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, slnečnicový alebo repkový olej, mletú červenú papriku, čierne korenie, soľ a tri kusy bobkového listu
Do hrnca s vodou vložíme umyté, ale neošúpané zemiaky. Kým sa uvaria, pripravíme si plnku z kyslej kapusty: na malom množstve oleji opražíme pokrájanú slaninu, neskôr pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie. Pražíme 2 až 3 minúty. Pridáme kyslú kapustu, bobkový list, zalejeme malým množstvom vody a necháme aspoň 15 minút dusiť. Nakrájame si klobásu, uvarené zemiaky zbavíme šupky a tiež nakrájame na kolieska. Do vymasteného pekáča začneme po vrstvách ukladať zemiaky a klobásu, na ktoré vrstvíme plnku z kyslej kapusty. Keď minieme všetky suroviny, vložíme pekáč do rúry a zapekáme približne 20 až 30 minút pri 170 stupňoch Celzia. Podávame s kyslou smotanou.
Vanilkový cukor
Potrebujeme: 1 kilo krupicového alebo práškového cukru, 1 vanilkový struk
Krupicový cukor spolu s vanilkovým strukom vložíme do kuchynského mixéra a mixujeme, pokým nebude vanilkový lusk rozomletý na miniatúrne čierne bodky. Ak chceme mať cukor jemnejší, stačí ak do plastovej alebo sklenenej nádoby vsypeme práškový cukor a vložíme 1 vanilkový struk. Necháme odstáť minimálne 2 týždne.
Zajtra si pripravíme cuketové placky.