Medovníčky

Medovníčky

Tento týždeň bude naša kuchyňa rozmanitá. Jedlá, ktoré si pripravíme, sa hodia na vianočné obdobie, ale dajú sa pripraviť aj kedykoľvek počas roka. Na každý deň sme si pre vás pripravili aj jeden jedlý darček, ktorým môžete potešiť vašich blízkych pod stromčekom. Michal Herceg hovorí so Zuzanou Juríkovou, pre ktorú je varenie hrou a radosťou. Začíname medovníkmi.

Medovníčky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dá sa povedať, že teraz máme všetci tak trochu medovníkové týždne a tak sa vám recept Zuzky Juríkovej určite hodí aj zopakovať. Na prípravu medovníkov potrebujeme 1 kg hladkej múky, 2 šálky práškového cukru, 2 malé lyžice sódy bikarbóny, medovníkové korenie podľa chuti, kakao, 4 vajcia, 1 šálku oleja a 1 šálku zohriateho medu.

Do múky zamiešame práškový cukor. Pridáme sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok. Pridáme medovníkové korenie a všetko spolu zamiesime. Do toho vlejeme vajíčko, olej, zohriaty med a vypracujeme cesto. Tieto medovníky budú mäkké ihneď po upečení.

Dnešným jedlým darčekom je levanduľový extrakt. Potrebujeme: 1 veľkú hrsť sušenej levandule, cca 250 ml vodky alebo bieleho rumu. Sušenú levanduľu vsypeme do pripravenej uzatvárateľnej nádoby. Zalejeme vodkou alebo bielym rumom. Fľašu uzavrieme, pretrepeme a uložíme do chladu, najlepšie na tmavé miesto. Necháme odležať dva až tri týždne. Ideálne je fľašu otvoriť po dvoch, troch mesiacoch. Vtedy je sila levandule vyššia.

Levanduľový extrakt môžeme pridávať do koktailov, limonád či zmrzlín. Pozor si však treba dávať pri dávkovaní, pretože sila a aróma extraktu sú veľmi výrazné.

Zajtra si pripravíme hustú šošovicovú polievku.

Autor: Michal Herceg Ilust. foto: germanka

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame