Tento týždeň vám v Kulináriu ponúkame recepty jedál, ktoré zahrejú. Tatiana Šušková ich pripravila s foodblogerkou Nikolou Maliňákovou. Po včerajšom horúcom pomarančovom nápoji sa teplo skrýva aj v názve dnešného jedla: hrejivý batátový krém.
Hrejivý batatový krém
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme: 3 veľké bataty, 1 cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 1 citrónovú trávu, 1 malú čili papričku, ½ ČL semienok čiernej horčice, ½ ČL kurkumy, 1 ČL pikantného karí korenia, 0,5 cm kúsok čerstvého zázvoru, 2,5 l vody, 1 plechovku kokosového mlieka (400 ml), soľ, koriandrovú vňať, olivový olej, na sucho opražená slnečnicu, čili vločky a orechový olej na ozdobu
Postup:
Na olivovom oleji si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, citrónovú trávu v celku (rozmliaždenú nožom) a očistené, na kocky nakrájané bataty. Chvíľu opekáme. Následne pridáme nasekanú čili papričku, čiernu horčicu, karí, kurkumu, očistený a na drobno nasekaný zázvor a chvíľu restujeme. Zalejeme vodou, pridáme nasekaný koriander (asi 1 PL) a varíme do zmäknutia batatov (cca 15 minút). Vyberieme citrónovú trávu, polievku rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a necháme prejsť varom. Dosolíme podľa chuti. Polievku podávame posypanú na sucho opraženými slnečnicovými semienkami, čili vločkami a pokvapkané orechovým olejom (napr. z lieskových orechov).
Zajtra si pripravíme hrejivý jesenný kotlík.