Sú koláče, ktoré možno pripravovať na sladko aj na slano, s čajom pokojne zastúpia večeru aj raňajky, na suroviny sú jednoduché, lacné, dostupné a poznajú ich vari v každej časti Slovenska. Nebudem pokúšať vašu zvedavosť. Hana Michalčíková vie, ktoré koláče majú čestné miesto v jedálničku Gabriely Koníčkovej z Kameničian.
Kapustníky
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete 450 g polohrubej múky, 200 ml mlieka, 42 g droždia, 1 žĺtok, 60 g margarínu, trochu soli, 1 lyžicu cukru. Na náplň: hlávkovú bielu kapustu, olej, cukor, mletú škoricu, rascu a soľ.
Postup: Z droždia, cukru a mlieka vytvoríme kvások, pridáme do ostatných prísad, vymiesime cesto a necháme dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Cesto potom rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na štvorce, ktoré plníme plnkou. Tú si pripravíme tak, že hlávkovú kapustu pokrájame, prudko orestujeme na oleji, pridáme kryštálový cukor, škoricu, rascu a soľ, trochu vody a dusíme do mäkka. Dochutíme a pred plnením necháme vychladnúť. Zabalíme do bochníčkov zlepovanou stranou nadol a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom alebo mliekom a vidličkou poprepichujeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút.