Pri pečení zákuskov platia presné recepty a presné pravidlá. Odpaľované cesto je od nich doslova závislé. Venčeky, banániky a rôzne iné tvary sú krehké, voňavé, miniatúrne a tým viac lákajúce naše maškrtné jazýčky. Vie o tom svoje aj Jolana Dubničková z Kameničian, skúsená kuchárka, ktorej sladké maškrty chutia všetkým naokolo. Hana Michalčíková sa jej opýtala, čo pripravuje najradšej.
Odpaľované venčeky s pudingovým krémom
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Recept na odpaľované venčeky s pudingovým krémom nám aj dnes ponúkla Jolana Dubničková z Kameničian. Ak si ho chcete vyskúšať, tu je postup. Najskôr si pripravíme odpaľované cesto z vody a margarínu. Potrebujeme 4 dcl vody, jeden stužený tuk, trochu soli, pomiešame a keď sa to rozpustí, nasypeme 100 g hladkej a 150 g polohrubej múky, zamiešame a uvaríme odpaľované cesto. Cesto sa musí pekne oddeľovať od strán kastróla. Keď to vychladne, dáme do zmesi 8 celých vajíčok, dobre zašľaháme a naplníme cestom vrecko s odstrihnutým končekom. Z neho striekame venčeky na papier, ktorým vyložíme plech. Pečieme ich pri 200 stupňoch, prvých 10 minút rúru neotvárame, aby nespľasli. Pečieme ich asi 15 až 20 minút. Potom prekrojíme a naplníme.
Plnku si pripravíme pudingovú, a to z jedného litra mlieka, troch pudingových práškov a jeden a pol masla (teda 375 g masla). Zvrchu môžeme venčeky poliať čokoládou.