Na Mitra, teda na svätého Demetera, koncom októbra končí pastevná sezóna. Pre mnohé ovce to znamená aj koniec ich života. Ivete Pospíšilovej povedala o zásadách chovu oviec Anna Beníková z Papradna. Chovateľka i podnikateľka nás tiež naučí recept na pečené baranie mäso so šípkovou omáčkou s knedľou.
Pečené baranie mäso so šípkovou omáčkou s knedľou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento recept. Potrebujeme baranie mäso zo stehna alebo lopatky, čierne korenie, soľ, rasca, majoránka, rozmarín. Na šípkovú omáčok okrem šípok aj šípkový džem, koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, soľ, škoricu, klinček, nové korenie, bobkový list, čierne korenie, slepačí bujón, olej, soľ, mleté korenie.
Postup: Mäso umyjeme a vykostíme, odstránime šľachy a loj. Necháme napácovať z večera do rána v zmesi z čierneho korenia, soli, rasce, majoránky a veľa rozmarínu. Pokrájame na plátky a pečieme. Šípkovú omáčku si pripravíme tak, že si najskôr urobíme základ z koreňovej zeleniny. Pokrájame mrkvu, petržlen, zeler a počas varenia pridávame nové korenie, bobkový list, čierne korenie, slepačí bujón.