Jeseň má podľa kalendára ešte štyridsať dní vlády. Patria k nej aj jedlá zo sezónnych surovín, či z darov prírody, zozbieraných na konci leta. Takým je aj ďalší recept šéfkuchára Maroša Baumanna, ktorý prezradil Ivete Pospíšilovej. Pochutíme si na grilovanej perličke so zeleninovým pyré, dubákovou omáčkou a grilovanou tekvicou.
Grilovaná perlička so zeleninovým pyré
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si výnimočný recept. Mimochodom, perličky boli kedysi obľúbenou hydinou na takmer každom gazdovskom dvore a následne i na tanieri. Teraz sa opäť vracajú na hospodárstiev i kuchýň.
Potrebujeme perličku supreme, mrazené aj sušené hríby, tekvicu, soľ, korenie, olej, tymián, cibuľu, cesnak, maslo, zeleninu - mrkvu, petržlen, zeler, prípadne hrášok a cukinu.
Postup: Perličku umyjeme a vykostíme. Osolíme a okoreníme. Narežeme spodnú i vrchnú kožu, opečieme na oleji na panvici ako kuracie prsia a dopečieme v rúre tak, aby bola šťavnatá. Mrazené dubáky restujeme na cibuľke a cesnaku. Sušené hríby namočíme. Orestované dubáky vymixujeme do kašovita, prepasírujeme. Prepláchnuté sušené hríby pridáme do omáčky a zjemníme smotanou. Prípadne aj nasekáme pár vetvičiek čerstvého tymiánu. Zeleninové pyré môžeme urobiť aj zelené z hrášku, cukiny a bazalky. Najlepšia a najjednoduchšia kombinácia je však klasická: mrkva, cibuľka, petržlen a zeler. Pridáme uvarený zemiak, soľ, korenie, trošku smotany a maslo. Uvaríme a vymixujeme na pyré. Grilovanú alebo pečenú tekvicu môžeme pripraviť na slano i sladko. Opiecť kocky alebo podusiť na víne. Tekvicu osolíme, pridáme čerstvé pomleté korenie a na masle ugrilujeme. Na zeleninové pyré položíme tekvicu, dookola dáme trochu dubákovej omáčky, dozdobíme ugrilovanými kúskami dubákov a na vrch položíme ugrilovanú perličku. Dozdobíme tymiánom a na vrch dáme fritovanú zeleninu.