Kačacie a husacie hody nájdeme v ponuke takmer každej reštaurácie. Čo tak pripraviť si hody doma a trochu inak, než sme zvyknutí? So šéfkuchárom Marošom Baumannom a jeho bratom Jurajom to v Hlohovci zvládla aj Iveta Pospíšilová. Majster gastronómie v kuchyni, ona potom na tanieri... Vyskúšajte si nasledujúci recept s nami.
Plnené kačacie prsia s hríbikmi a gaštanmi
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zopakujeme si tento recept pochúťky lahodnej chuti. Potrebujeme kačacie prsia, jedlé gaštany, zmes lesných hríbov, soľ, kryštálový cukor, tymián, cesnak, cibuľu, biele víno, olivový olej, maslo, baby zemiaky, tekvicu hokaido.
Postup: Kačacie prsia očistíme, umyjeme a narežeme prednú kožu na pásiky, osolíme, okoreníme. Dlhým špicatým nožom urobíme v strede dieru, aby sa dali plniť.
Plnku si urobíme tak, že zmes hríbov s troškou cesnaku podusíme na cibuľke, pridáme nasekaný tymián a pár kvapiek bieleho vína. Do tejto zmesi vložíme uvarené a na masle jemne opečené gaštany, pokrájané na malé kúsky. Tak, aby s hríbmi v plnke vytvárali jednotný vizuálny dojem. Touto zmesou kačacie prsia naplníme. Kačacie prsia si môžeme pripraviť konfitovaním v kačacom tuku, s vetvičkou tymiánu alebo cesnakom. To znamená, že musia byť stále ponorené v tuku a pri rovnakej teplote niekoľko hodín. Jednoduchšie je opiecť ich na panvici a prípadne ešte dopiecť v trúbe. Na panvici ich opekáme z oboch strán asi pätnásť až dvadsať minút a stále podlievame kačacím tukom.
Surové malé baby zemiaky konfitujeme v kačacom tuku a s vetvičkou tymiánu, kým nebudú mäkké. Potrvá to asi 15 minút. Hokaido tekvicu posolíme, posypeme kryštálovým cukrom, zabalíme do alobalu a v trúbe opečieme do mäkka. Potom ju nakrájame na mesiačiky alebo na kocky. Tie ešte opečieme v kačacom tuku a potrieme medom. Dosolíme a okoreníme podľa chuti.